Camera beeldsensor
CAMERA SENSOR
Een maatstaf voor de grootte van de beeldsensor is door die te vergelijken met het oude/vertrouwde "35 mm analoge kleinbeeld-filmformaat". Dit filmformaat produceert een negatief of positief van 36x24 mm. Een beeldsensor van dit zelfde formaat in een digitale camera noemt men daarom "Full Frame". De meeste camera's hebben echter een beeldsensor die kleiner tot veel kleiner is (zie het overzicht van verschillende beeldsensoren hieronder). Uit de afmetingen van de beeldsensor kunnen een aantal dingen worden afgeleid;
1) De beeldverhouding (aspect ratio). Een sensor van 23,6 x 15,8 heeft een lengte/breedte verhouding van 3:2, hetgeen ook tot uitdrukking komt in de beeldformaten die men kan instellen via het camera-instelmenu.
Opmerking: BIj veel moderne spiegelreflex camera's is de aspect ratio instelbaar (bijv 3:2 , 4:3, 16:9).
2) De zogenaamde crop-factor (crop = bijsnijden). Deze factor wordt berekent door de diagonaal van het kleinbeeldformaat als referentie te nemen. De diagonaal van een stukje 36x24 mm film is 43,3 mm. Als je de diagonaal van een beeldsensor van bijvoorbeeld 23,6 x 15,8 berekend, krijg je 28,4 mm. De crop-factor van de sensor t.o.v. kleinbeeld is dan 43,3 gedeeld door 28,4 = 1,53.
Wat heb je er aan om die crop-factor te weten?
Het belang hiervan is dat je kunt bepalen welke digitale brandpunstafstand van de lens overeenkomt met die van de 'oude' analoge lens. Om dezelfde beeldhoek te krijgen heb je in het bovenstaande geval (crop-factor = 1,53) op je digitale camera een lens nodig met een brandpuntsafstand van 36 mm in vergelijking met de analoge brandpuntsafstand van 55 mm (36 x 1,53 = 55). Nogmaals ter verduidelijking: Als je vanaf dezelfde plek een foto van een onderwerp wilt maken met eerst een analoge camera en vervolgens een digitale camera met crop-factor = 1,53, zul je wanneer de camera en het onderwerp niet van plaats veranderen, bij een analoge camera een 55 mm objectief nodig hebben en bij digitaal een 36 mm objectief om dezelfde foto te maken.
Dit is met name handig te weten voor mensen die vroeger (of nog) een analoge camera gebruik(t)en. Voor diegenen die direkt in de digitale fotografie zijn gestapt is het van minder belang omdat ze niet anders weten. Je kunt het vergelijken met de overgang van de gulden naar de euro, in het begin maakte iedereen de vergelijking tussen de waarde van de twee munten, maar op het moment dat de een niet meer word gebruikt, zal die behoefte snel verdwijnen.


Hierboven een voorbeeld van de beeldhoek bij gebruik van 35mm film t.o.v. een willekeurige digitale sensor.
Bron: Dea, (via DutchPhotozone.com).
-----------------------------------------