Camera Kiezen - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Camera Kiezen

Cameratechniek
Camera kiezen:                                                                                                               
Tips voor het kiezen van een camera kunnen wel worden gegeven, maar gezien de snelheid waarmee nieuwe types op de markt worden gebracht is het onmogelijk een advies over een bepaald merk of type te geven, omdat dit morgen al weer achterhaald  kan zijn. Wanneer je besluit een camera te gaan kopen is het van belang je vooraf af te vragen wat je er mee wilt gaan doen. Voor ‘huis tuin en keuken’ foto’s is een compact camera goed genoeg. Wil je meer uit je hobby halen, overweeg dan een SLR-like of eventueel als je nog verder wilt gaan een spiegelreflex camera (DSLR-camera).
Raadpleeg verder de verschillende sites op internet die tests van camera's uitvoeren. Hieronder ziet u de meest belangrijke Nederlandstalige en Engelstalige test-sites;
Vergeet ook niet de awards winnende producten op de sites van EISA en TIPA (zie hiervoor de homepage).


De beste Camera's en lenzen die je in 2021 kunt kopen zijn hier te vinden!


In het Nederlands

https://www.camerastuffreview.com/         - (Camera's en lenzen)
http://www.digifotopro.nl                            - (Camera's en lenzen)
In het Engels  
http://www.steves-digicams.com               - (Camera's)
http://www.dpreview.com                           - (Camera's en lenzen)
http://www.cameralabs.com                      - (Camera's en lenzen)
http://cameradecision.com/                       - (Camera's en lenzen)
http://www.lenstip.com/                             - (Lenzen)https:
https://photograpylife.com                       -  (Camera's en Lenzen)

Ruwweg kunnen we camera’s indelen in de volgende categorieën;

De nieuwste tak is de Camera's zonder spiegel, verkrijgbar met 'crop-sensor' alsmede 'full-frame': Je kunt rustig zeggen dat dit de toekomst is en Spieglrefelxcamera's op termijn steeds minder verkocht zullen worden.

Compact camera’s (point & shoot): Geschikt voor de amateurfotograaf.  Over het algemeen kleine cameraatjes die je in je zak kunt steken. De meeste hebben geen aparte zoeker, dus moet je de camera met deels gestrekte armen vasthouden en het beeld op het display beoordelen (nadeel lichtinval en reflectie). Bevatten over het algemeen batterijen en geen accu. Een van de grote nadelen kan zijn de ‘sluitertijdvertraging’ in het Engels ‘shutter lag’ genoemd (de tijd die verstrijkt tussen het moment van afdrukken en het opslaan van de foto, waardoor hét moment vaak al voorbij is voor de foto is gemaakt). Vele bezitters van dit soort camera’s zullen dit irritante verschijnsel herkennen. Vele van deze camera’s hebben wel een video (film) functie en afhankelijk van het merk/type meer of minder uitgebreide foto-opname mogelijkheden. Optische zoom is veelal beperkt. Vaak geen mogelijkheid om een externe flitser aan te sluiten.

SLR-like camera’s (SLR staat voor single-lens-reflex (tegenwoordig DSLR = Digital Single Lens Reflex genoemd):
Deze worden ook vaak "Bridgecamera's" genoemd. Geschikt voor de amateur en gevorderde fotograaf. Meer geavanceerde camera in vergelijking met de compact. Doorzichtzoeker over het algemeen aanwezig (dus niet op een schermpje kijken). Lenzen met een groter bereik (lens is vast – niet verwisselbaar). Mogelijkheid om een externe flitser aan te sluiten. Camera is groter en past niet meer in een jaszak. Ook in deze categorie zijn er camera’s met ingebouwde film-functie. Sommige hebben een oplaadbare accu, anderen werken op batterijen. Prijs is hoger dan een compact camera.

Canon SX30 IS


Systeem camera's
: Geschikt voor de amateur en gevorderde fotograaf. Een systeem camera is eigenlijk een uitgebreide compactcamera met verwisselbare lens. Het grote verschil met een digitale SLR is dat de spiegel ontbreekt. Hierdoor kan de systeemcamera compacter gebouwd worden. Voordeel van zo'n systeemcamera is ondermeer het kleinere formaat en het lagere gewicht. Aan de andere kant biedt een systeemcamera nagenoeg dezelfde mogelijkheden als een digitale SLR camera, inclusief het gebruik van meerdere lenzen. Dit type wordt ook wel genoemd "EVIL" = Electronic Viewfinder Interchangeable Lens, of "MILC"= Mirrorless Interchangeable Lens Camera.


Systeem camera's (vervolg): Een ander type systeemcamera is die met een vaste (dus niet opklapbare) lichtdoorlatende spiegel. Dit heeft voornamelijk grote voordelen bij het gebruik van de filmfunctie, doordat er in combinatie met de electronisch zoeker continu kan worden scherpgesteld. Verder is de bouw compact omdat er geen ruimte nodig is om een spiegel op en neer te laten klappen en er is ook geen matglas. Bij het fotograferen met continue Autofocus blijft de scherpstelling doorlopend actief en zijn er geen intervals zoals bij een spiegelreflex camera. Een voorbeeld van dit type camera is de Sony SLT-A55V. "SLT" staat voor "Single Lens Translucent", hetgeen betekent "Enkele Lens Doorschijnend", waarbij dus het grootste deel van het invallende licht direkt door de spiegel heen op de sensor valt.  Sinds de lancering van deze eerste SLT camera heeft Sony al vele opvolgers uitgebracht, waaronder de 'Full Frame' SLT-A99V. De rechtse onderstaande foto (SLT-A77V) geeft een indruk van het principe van het systeem die bij alle Sony SLT's identiek is. Het licht wat door de lens komt wordt gesplitst door de semi transparante spiegel, waarbij een deel van het licht naar de fase detectie AF sensor gaat en het grootste deel naar de opname sensor.

           

Hybride camera's: Een nieuw fenomeen op de markt is bijvoorbeeld wat Pentax noemt "de eerste digitale hybride camera", namelijk de Pentax K-01.
Dit type camera laat zich niet heel makkelijk indelen in de categorie spiegelreflexcamera en systeemcamera omdat hij eigenlijk een mix is van beide. Hij heeft geen spiegel, dus is het geen 'spiegelreflex'. Maar hij is niet zo klein als andere systeemcamera's - die zich juist met hun kleine omvang onderscheiden. Dit heeft als voordeel dat Pentax niet een aparte lensvatting hoefde te gebruiken, zoals alle andere fabrikanten van systeemcamera's wel hebben gedaan. Alle huidige K-mount lenzen die sinds de jaren zeventig zijn uitgebracht (volgens Pentax 214 stuks) passen dus op de camera. En dat is uniek. De camera kan trouwens worden geleverd met een nieuw ontworpen zgn. 'pancake lens' (omdat de lens zo plat is).
Een nadeel wat mij betreft t.o.v. gangbare spiegelreflex camera's is dat deze camera niet beschikt over een 'oogzoeker', zodat het beeld beoordeeld moet worden op het LCD-schermpje. Aan de andere kant, als je een compactcamera gewend bent, weet je niet beter.

DSLR-Spiegelreflex camera’s: Geschikt voor de amateur, gevorderde en (semi)-professionele fotograaf. Hoogste (en duurste) klasse bij de consumenten camera’s. Onuitputtelijke mogelijkheden en functies. Verwisselbare lenzen. Mogelijkheid om externe flitser aan te sluiten. Veelal een oplaadbare accu i.p.v. batterijen aanwezig. Prijzen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. Zonder een voorkeur uit te spreken zou ik aanbevelen bij gerenommeerde merken te blijven die hebben bewezen kwalitatief goede camera’s en lenzen te kunnen maken.

DSLR staat voor Digital Single Lens Reflex ofwel Digitale Spiegelreflexcamera.
Een spiegelreflexcamera is een camera waarmee je via een zoeker door de lens kunt kijken. Je kunt dus precies zien hoe de foto die je gaat maken, eruit gaat zien.
Om het beeld via de zoeker weer te geven, maakt de camera gebruik van een opklapbare spiegel. De spiegel staat 'in rust' onder een hoek van 45º achter de lens (zie afbeelding hieronder).
Het invallende licht wordt door de spiegel omhooggekaatst en via een zogenaamd pentaprisma afgebogen naar de zoeker. De fotograaf is nu in de gelegenheid om de camera op het beeld te focussen en naar wens in te stellen.
Als vervolgens de afdrukknop wordt ingedrukt, klapt de spiegel omhoog. De sluiter opent en het invallende licht valt op de beeldsensor.

Nikon D7000

Full frame DSLR camera's.

Voor een full frame DSLR camera moest je in het verleden in het professionele segment zijn, met prijzen van boven de 3000 euro voor een camerabody. Echter, zowel Canon als Nikon hebben eind 2012 een beter betaalbare full frame camera op de markt gebracht. Bij Canon is dit de EOS 6D en bij Nikon de D600. Omdat bij deze laatste problemen werden geconstateert met de sluiter - deze zou bij sommige modellen oliespetters op de sensor veroorzaken (maar volgens de fabrikant een stofprobleem), heeft Nikon zich gehaast om een opvolger, de D610, uit te brengen (in de winkels vanaf 18 oktober 2013), welke tevens ge-upgrade (extra functies) is t.o.v. zijn voorganger. Beide camera's, de Canon EOS 6D en de Nikon D610 hebben een adviesprijs (alleen body) die onder de 2000 euro ligt. Een treetje hoger zul je onder andere de alom geroemde Nikon D850 vinden, met een prijs van rond de 3800 euro voor alleen de body.


      
                                                                                    

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het laatste overzicht van BCN rankings over cameraverkopen in Japan kun je hier vinden https://photorumors.com/2017/11/15/the-2017-bcn-camera-rankings-are-out/ Dit geeft een inkijkje in wat de best verkopende camera's zijn in Japan (Toch het 'home-land' van grote camerafabrikanten).


Wil je zien wat de best verkopende cameratypen waren, klik dan hier.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Midden formaat camera’s (Bij analoog, vanaf negatief formaat 6 x 4,5 cm): Geschikt voor de (semi)-professionele fotograaf.
Huidige vertegenwoordigers (digitaal) zijn o.a.: Pentax 645z met 51,4 megapixel en een sensorformaat van
43,8 x 32,8 mm, Mamiya ZD met een sensor van 36 x 48 mm en 21,3 megapixels en Hasselblad met diverse modellen en digitale achterwanden voor hun systeemcamera’s.  Voorbeelden o.a. CFV-50 digitale achterwand met 50 megapixels en een sensor van 36,7 x 49 mm. De H4D-60 camera met 60 megapixels en een sensor van 40,2 x 53,7 mm, De HasselbladHD6 met 100 megapixels (kostprijs bijna 40.000 euro!) en als allernieuwste de spiegelloze X1D-50c met 50 Megapixels. Verder nog de Leaf Aptus II 12 digital back met 80 megapixels en een sensorformaat van 40,3 x 53,7 mm (Komt qua prijs ook wel in de buurt van een auto uit de middenklasse!). Verder nog bijv. de Leica type 007, de Phase One camera en de allernieuwste waavan de prijzen net bekend zijn gemaakt (Januari 2017), de Fujifilm GFX 50S, waarvan de body rond de 7000 euro kost.     


Groot formaat camera’s (Bij analoog vanaf negatiefformaat 4 x 5” (inch) = ca 10 x 12,5 cm): In deze categorie vallen ook de meeste zogenaamde “loopbodem camera’s”. Geschikt voor de professionele fotograaf. Systeem achterwanden (digital backs) zoals genoemd bij midden-formaat passen ook op de meeste groot-formaat camera’s. Vertegenwoordigers in de markt van groot-formaat camera’s zijn o.a. Cambo en Linhof

After focus camera

Een revolutionair ontwerp, zowel in functionaliteit als in vormgeving is de 'Lytro Light field Camera', geintroduceerd in oktober 2011. Met deze camera die de vorm heeft van een doosje kun je achteraf scherpstellen. Wil je er meer van weten, klik dan hier.  
Met de Lytro-camera kun je, op basis van de lightfield techniek, achteraf de scherpstelling aanpassen. Ook kun je het standpunt enigszins veranderen. Dat kunnen ook degenen doen die naar de foto’s kijken, via bijvoorbeeld social media, zonder dat er speciale software voor nodig is.  De camera was uiteindelijk geen groot succes en is inmiddels van de consumentenmarkt verdwenen.Een voorspelling:

Ik verwacht (moment van schrijven is februari 2018) dat het einde van de spiegelreflexcamera in zicht is en dat de cameraverkopen binnen 5-10 jaar ten gunste van de spiegelloze camera met verwisselbare lens zullen uitvallen.
Veel zal afhangen van de fabrikanten en of het ze lukt in om dezelfde grote range aan verschillende en kwalitatief hoogwaardige lenzen te fabriceren voor de spiegelloze camera als nu bestaat voor de DSLR.
Copyright 2011-2021 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers