Indirekt flitsen - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Indirekt flitsen

Flitstechniek

INDIREKT FLITSEN (BOUNCE FLASH)

Met name binnenshuis en om de harde schaduw van een reportageflitser te verzachten kan er indirekt geflitst worden. Hiervoor is het wel vereist dat de flitskop gedraaid kan worden en deze zodoende op het plafond of op een muur te richten. Wanneer de flitskop in de juiste richting is gedraaid, zal het flitslicht via het plafond of muur, verspreid (dus zachter) het onderwerp belichten. Door de spreiding van het licht zal de intensiteit wel afnemen, waardoor men dichter bij het onderwerp zal moeten gaan staan dan het geval zou zijn bij een direkte flits. Het verlies aan licht hangt af van verschillende omstandigheden, zoals gezegd de afstand, maar ook de belichtingshoek en de aard van het weerkaatsende oppervlak (structuur en kleur). Het mag duidelijk zijn dat een wit plafond meer licht zal weerkaatsen dan bijvoorbeeld een grijs geschilderde muur.

      

In de deze tekening is goed te zien wat het effect is van een verkeerd gekozen belichtingshoek, waardoor het licht achter het model terechtkomt. Is de belichtingshoek goed gekozen dan zal het model goed belicht worden.  
Bron tekening: Electronic Flash,
the Kodak Workshop Series.


Om indirekt te kunnen flitsen, in dit geval via het plafond, zul je i.v.m. lichtverlies door grotere spreiding een stuk dichter bij het onderwerp moeten gaan staan.  Bron tekening: Electronic Flash, the Kodak Workshop Series.


Alternatieven:

Voor de losse reportageflitser zijn vele accessoires te koop die het flitslicht in meer of mindermate diffuus/zachter  kunnen maken, zoals mini-softboxjes die je over de flitser kunt heen zetten, reflectie schermen of een simpele groothoekreflector die je de op flitskop kan bevestigen. Deze laatste, die dus in principe voor gebruik bij een groothoeklens is ontworpen, spreid het licht, waardoor de schaduwen minder hard worden. Voor al deze hulpmiddelen geldt, dat er lichtverlies zal optreden, waardoor je dichter dan normaal bij het onderwerp zal moeten staan om om deze voldoende te kunnen belichten.Een ouder type flitser (Metz 45CT1), met onderin de doorzichtige groothoekreflector en verder het witte reflectiescherm in een houder die op de flitser te klemmen is. De flitser moet een naar alle kanten draaibare kop hebben.


Een modernere reflector de Metz 58-23, die met   klittenband op de flitser is vast te zetten. De flitser moet een draaibare kop hebben.

Copyright 2011-2023 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers