Stroboscopisch flitsen - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Stroboscopisch flitsen

Flitstechniek

STROBOSCOPISCH FLITSEN

Stroboscope
is afgeleid van het Griekse woord "Strobos", hetgeen 'werveling' betekent. De stroboscopische flits is een techniek om met name diverse stadia van beweging vast te leggen op 1 foto.
Het principe is dat terwijl de sluiter van de camera open blijft staan er een aantal snel opeenvolgende lichtflitsen op het bewegende onderwerp worden afgevuurd.

Kan ik stroboscopisch flitsen met de ingebouwde flitser van mijn camera? Het antwoord is meestal nee, maar vele bekende camerafabrikanten bieden externe flitsers te koop aan waarmee wel stroboscopisch geflitst kan worden.   

Het onderstaande voorbeeld (bron: http://nl.wikibooks.org/wiki/Wikijunior:Natuurkunde/Beweging) laat een stuiterende bal zien die is gefotografeerd met een stroboscopische flits van 25 flitsen per seconde.


Is 'Stroboscopisch flitsen' hetzelfde als 'Strobist fotografie'?  Nee, dit zijn twee volledig verschillende technieken. Zoals gezegd komt het er in het eerste geval op neer om met gebruikmaking van stroboscopische flitsen de beweging van een onderwerp in 1 foto te vangen en in het tweede geval om een externe flitser los van de camera te gebruiken. Zie pagina: Strobist fotografie.Copyright 2011-2024 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers