Opvallend nieuws - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Opvallend nieuws

OPVALLEND NIEUWS


December 2023


Lees het artikel over Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence).


November 2023

Sony kondigt a9 III aan: 's werelds eerste full-frame Global Shutter Camera.
Gepubliceerd 7 november 2023 | Richard Butler, Dale Baskin (vertaald naar NL)
Sony a9 III
Sony heeft de Alpha 9 Mark III aangekondigd, 's werelds eerste full-frame camera met een global shutter. Hij kan fotograferen met 120 fps zonder black-out en een maximale sluitertijd van 1/80.000 sec.

                                   


Wat is een global shutter? En wat zijn de verschillen met een rolling shutter?
Deze week lanceerde Sony de alpha 9 III (a9 III) systeemcamera en daarmee verlegt de fabrikant de grenzen van wat mogelijk is. Meermaals zelfs, want de introductie van een ‘global shutter’ maakt niet alleen opnames tot 120 frames per seconde mogelijk, maar ook een indrukwekkende maximale sluitertijd van 1/80.000 sec (je leest het goed) en flitssynchronisatie bij alle opnamesnelheden. De vraag is dan: wat is een global shutter en waarom is het zo’n game-changer?
Vaarwel rolling shutter-effect
Een global shutter is een technologie die betrekking heeft op de manier waarop de sensor het licht registreert. Momenteel maken de meeste camera’s gebruik van een rolling shutter, waarbij de sensor het beeld in rijen uitleest. Een global shutter legt het hele beeld tegelijkertijd vast en dat maakt voor bepaalde zaken een wereld van verschil. Elke pixel wordt immers op hetzelfde moment belicht, waardoor er geen vervorming optreedt bij het vastleggen van bewegende objecten.
Dit is vooral belangrijk bij snel bewegende scènes of bij het fotograferen van onderwerpen met snelle acties, omdat het de kans op vervorming, het zogenaamde “rolling shutter-effect,” minimaliseert. Denk bijvoorbeeld aan een voetbal die niet helemaal rond is of de propeller van een helikopter die op een vreemde manier vervormd is.

Een global shutter maakt trekt zich ook niets meer aan van flitssynchronisatie, want er kan bij elke opnamesnelheid geflitst worden. Dit kan niet bij een rolling shutter, waarbij je beperkt bent tot de maximale sluitertijd waarbij je camera een flits goed kan verwerken. Is je sluitertijd te hoog? Dan zal het tweede gordijn van de sluiter al moeten beginnen sluiten voordat het eerste gordijn volledig geopend is en wordt de sensor dus nooit volledig belicht. Bij een global shutter heb je dit probleem niet.
Ook met banding is niet meer van toepassing. Banding komt bijvoorbeeld voor wanneer er foto’s gemaakt worden van LED-panelen. Deze LED’s flikkeren namelijk heel snel en het is dus mogelijk dat niet alle LED’s dezelfde intensiteit tonen op je uiteindelijke foto. Heel vervelend voor sportfotografen die vaak omgeven zijn door reclame tijdens het fotograferen van een wedstrijd.
De global shutter biedt dus heel wat voordelen en momenteel is de Sony a9 III de enige systeemcamera met deze technologie. De Olympische Spelen komen er volgend jaar echter aan en we verwachten deze technologie dan ook te zien van andere merken.

JULI 2022

Als je twijfelt om over te stappen van een Spiegelreflex naar een Spiegelloze camera, lees dan dit artikel:  Should You Switch from DSLR to Mirrorless? (photographylife.com)

Mei 2022


Kost aardig wat geld natuurlijk, maar Nikon heeft waarschijnlijk wel de (tot nu toe) beste full frame camera (spiegelloos) ooit op de markt gebracht. Deze heeft weliswaar geen 'global shutter' (zie Sony a9 III), maar het is waarschijnlijk een kwestie van tijd dat Nikon hier een gelijkwaardige camera tegenover zal zetten.


Lees er HIER alles over!Copyright 2011-2024 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers