Chroma Key - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Chroma Key

Speciale fototechnieken

CHROMA KEY (ook Green-screening of Blue-screening genoemd).


Het doel van het werken met deze techniek is om een onderwerp tegen een mono-chromatische achtergrond (enkelvoudige kleur) bijvoorbeeld groen, te fotograferen en deze achtergrond later met behulp van foto-software weg te filteren. In plaats hiervan kan het onderwerp met behulp van het softwareprogramma tegen elke gekozen achtergrond (van bijvoorbeeld een andere foto) worden geplaatst. In theorie kan elke kleur als achtergrond worden gebruikt, maar groen en blauw worden meestal gebruikt omdat deze kleuren niet of minder voorkomen in de menselijk huid. In de praktijk geeft groen de beste resultaten.
Het is belangrijk dat het onderwerp (bijvoorbeeld een model) geen kleding (of delen van kleding) draagt in dezelfde kleur (groen of blauw) als de achtergrond, omdat bij het uitfilteren deze kleurdelen ook zouden verdwijnen.
Het uitlichten van de achtergrond kan het best worden gedaan met diffuus licht via bijvoorbeeld paraplu’s of soft-boxen. De bedoeling is om het licht zo egaal mogelijk over de achtergrond te spreiden (zie ook het onderwerp “schilderijen”) onder meer door de lampen onder een hoek van 45° op de achtergrond te zetten. Natuurlijk moet ook het onderwerp/model nog worden uitgelicht en is het van belang het onderwerp op de voorgrond iets meer te belichten dan de achtergrond. Wat betreft de scherptediepte, zet de camera op ‘manual’ en zorg dat het onderwerp scherp is en de achtergrond onscherp.
Heb je de foito gemaakt, dan zijn er diverse fotobewerkingsprogramma's die de mogelijkheid hebben om later de achtergrond te verwijderen en te vervangen door een andere.

Hoe maak je een groene achtergrond? Je kunt natuurlijk achtergrondpapier kopen, of een groen laken/doek gebruiken, maar er zijn ook voorbeelden waarbij men een wand heeft volgeplakt met groene overlappende A4-tjes.

Verder zijn er over de Chroma-Key techniek vele instructievideo’s te vinden op Internet, waaronder deze.  

Copyright 2011-2024 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers